top of page

Veckobrev 02 2023

Trist radio? Lyssna på podd!

Podcasts har exploderat som medium de senaste 10 åren – man kan hitta program på alla språk, om alla ämnen och olika genre. Men vad är då en podd? Dagens Arbete förklarar:


Vad är en podd? Det är en ljudfil som du kan lyssna på i en digital enhet (mobil, surfplatta eller dator). Ordet podd är en försvenskning av engelskans podcast, som i sin tur är en sammanslagning av ordet broadcast (”sända” på engelska) och varumärket Ipod (en mediespelare).


Var finns de? Det flesta poddar har egna sajter, och kan hittas via en vanlig sökmotor. Men de går även lätt att hitta i de flesta poddappar (det vill säga appar som är gjorda för att spela upp just
poddar). Apparna kallas också för poddspelare.


Hur lyssnar jag? Det mest användarvänliga sättet att lyssna på poddar är via en poddspelare/poddapp. Det finns många att välja mellan, men de populäraste är Podcaster för Iphone och Google Podcasts för Android-telefoner. Även Spotify har ett stort utbud av poddar.


När man väl skaffat sin poddspelare kan man söka upp just Dagens Arbete, som
har serier om bland annat arbetarhistoria, Mordet på facktopparna och Avtal
2023. Man kan också följa Fack you! som bland sina senaste avsnitt har ett
med IF Metalls förbundsjurist Darko som pratar om förändringarna i LAS.


Nystartad ungdomsgrupp

De senaste åren har ungdomsverksamheten varit vilande, speciellt under pandemiåren. Nu blir det nystart med en ny grupp! Under 2023 inleds arbetet på Avdelning 15 med att skapa träffar och mötesplatser för våra yngre medlemmar. Det ska ske med rolig, inspirerande och samtidigt informerande verksamhet för hela Stockholms län. Till våren kommer det att ordnas bowlingkvällar med mat och info om studieåret 2023. Ungdomsgruppen kommer även att delta på aktiviteter med de andra förbunden inom LO.
  Vem är då ungdom? IF Metall brukar dra gränsen vid 30 år, men just nu är tanken att alla åldrar är välkomna. Är du ung förtroendevald och vill engagera dig i gruppen? Kontakta ungdomsansvarige Mathias Buske på mathias.buske(at)vwstockholm.se, de kommer att sparka igång på riktigt i januari och börja planera året och aktiviteter.


Höjt reseavdrag

Från 1/1 2023 så höjs avdraget för resor till och från arbetet, från 18,50 kr/mil till 25 kr/mil med egen personbil, om det är minst 5 kilometer mellan arbetsplatsen och bostaden. Avdraget gäller resor under 2023 och läggs in på skattedeklarationen 2024. Kostanden för resorna dras av mot skatten du ska betala. Läs mer på Skatteverket.se.

bottom of page