top of page

Veckobrev 16 2023

IF Metalls avtalsråd säger ja till nya avtalen


Den 13 april samlades IF Metalls avtalsråd där Emilianos Chatzimichail, Michael  Lyngsie och Anneli Andersson från Verkstadsklubben närvarade och representerade Avdelning 15 Stockholms län. 


Avtalsrådet som består av ca 200 personer, Ombud och ledamöter för förhandlingsdelegationerna gick igenom överenskommelsen om de nya normerade  avtalen.   Avtalsrådet klubbade ja till förhandlingsresultatet på 7,4 procent för en tvåårsperiod. Ett avtal vars värde ger 4,1 procent första året och 3,3 procent andra  året är också högre än någonsin tidigare i Industriavtalets 25-åriga historia. Presentation av nya vice ordföranden 


Jag är en, sedan lång tid, utflyttad smålänning som nu bor i Åkers styckebruk  med min familj. På fritiden är jag ungdomsledare i fotboll, jag spelar gitarr,  skruvar med bilar och älskar att fiska. Jag är också en av alla de som fastnat för  ”innesporten” padel och lägger gärna några timmar i veckan på padelbanan. 


2006 började jag på Scania efter att dessförinnan jobbat bland annat inom  skola, vården och på Astra Zeneca. När jag klev innanför grindarna blev jag  mottagen av ett skönt gäng på D12-Blockline. Det var tuffa arbetstider och  krånglande maskiner men stämningen i arbetslaget gjorde det ändå uthärdligt.  Efter några år där så flyttade jag vidare till vevaxelbearbetningen och ytterligare  en tid senare så hamnade jag uppe på R & D. 


På R & D började även mitt fackliga intresse växa sig starkare när jag blev vald  till skyddsombud. Efter några år så gick vårt lokala huvudskyddsombud i pension och jag fick då förtroendet att ta över den rollen. Samtidigt blev jag invald  i styrelsen på klubben och utsedd till mångfaldsansvarig.   Efter senaste årsmötet är jag nu alltså konstituerad som 1:e Vice ordförande.  Ett oerhört stort och ärofyllt uppdrag där jag ansvarar för vår verksamhet här i  Södertälje.  


När jag fick frågan om jag var intresserad av rollen var det faktiskt inte självklart  att tacka ja. Jag funderade på vad jag skulle kunna bidraga med i rollen. Om jag  verkligen kunde tillföra något, har jag vad som krävs?  Det som till slut fick mig att tacka ja var det stora stödet jag kände från många  förtroendevalda och medlemmar. Utan den känslan hade jag inte vågat. Så ett stort tack till er! Min fackliga ”karriär” är relativt kort för att inneha den här rollen men lyckligtvis omges jag av en massa fantastiska kollegor som sitter på en  oerhörd kunskapsbank. Ni är min räddning, utan er är jag ingenting! Jag känner mig också helt trygg rent ideologiskt i  rollen då frågor om till exempel solidaritet och rättvisa alltid varit viktiga för mig.  


Jag hoppas och tror att jag kan fortsätta leda vår verksamhet i rätt riktning. För mig är den riktningen bland annat att vi  ännu tydligare ska stå enade. Det ska inte finnas några ”vi och dom” i vår föreningen, enbart ett starkt vi! Ett inkluderande ”vi” där alla medlemmars röster blir hörda och lyssnade på. En fackförening öppen för alla. 


Vi ska tillsammans kämpa för att öka vårt medlemstal. Vägen dit tror jag är att leverera ett tydligt medlemsvärde, det  vill säga att synas, höras och finnas där: Nära varje enskild medlem. Det ska vara en självklarhet att vara med i facket  när man jobbar på Scania. Vår styrka ligger i antalet medlemmar - tillsammans är vi starka.  Lyckas vi fullt ut med detta så kommer medlemmar, icke medlemmar och inte minst företaget se att vi är en levande och aktiv fackförening. Att vi verkligen är ”makten som ingen rundar”. 


Tack för ordet!


 Sonny Johansson 

Vice ordförande 

Scania Verkstadsklubb Södertälje

bottom of page