top of page

Veckobrev 5 2023

Marcus Wallenbergs 70-årspersonalstiftelse


Stiftelsen, som är en personalstiftelse, har till ändamål att främja välfärd åt pensionärer och anställda eller deras efterlevande vid före detta Saab-Scania Aktie-bolag och dess dotterbolag i Sverige.  Bidrag kan beviljas dig om du under tiden 1969-01-01 – 1995-05-16 varit anställd inom Saab-Scania Aktiebolag och  dess dotterbolag i Sverige eller om du anställts under denna period och vid pensionstidpunkten var anställd i ett företag  som under ovanstående period tillhörde Saab–Scania eller dess dotterbolag. 


Har du en inkomst som understiger 5 prisbasbelopp* (6 för makar) så är du välkommen med din ansökan. För att din  ansökan ska behandlas vid kommande styrelsemöte under 2023 så behöver din ansökan vara inlämnad senast den sista  mars 2023. Men det går mycket bra att skicka in din ansökan redan nu. 


För mer information och för att få en ansökningsblankett, kontakta vice huvudskyddsombud Hans Huselius:  hans.huselius@scania.com, 070 087 80 33.  Tipsa dina arbetskamrater som gått i pension, i detta pressade ekonomiska läge finns stöd att söka! *prisbasbeloppet 2023 är fastställt till 52 500 kronor 


Personalförmånen Jubileumsfonden


Dags att planera något till sportlovet, påsk eller sommaren? Stiftelsen SAAB/Scania Jubileumsfond instiftades 1988 till förmån för de anställda i dåvarande Saab-Scania-koncernen. Som en  del i en aktiv fritid kan anställda boka boende till förmånligt pris.  

Via Jubileumsfonden har Scaniamedarbetare möjlighet att hyra semesterlägenheter i Köpingsvik på Öland. Du bor mitt i Köpingsvik med gångavstånd till shopping, restauranger, bageri,  minigolfbana och har dessutom tre badstränder alldeles i närheten. 

Scaniamedarbetare har också möjlighet att hyra semesterlägenheter belägna intill Sälens Högfjällshotell uppe på Sälenfjällen. Hotellet är beläget intill skidbacken där du har nära till liftar,  affärer, restauranger och nöjen. Gå in på Jubileumsfonden.se eller följ QR-länken till höger!  Vill du ta tåget, kom ihåg att gå via LO Mervärde! Medlemmar har 10% rabatt på resor hos SJ.


Tre av fyra betalar mer för sin tandvård


Tandvårdsstödet från Försäkringskassan får alla automatiskt vid tandläkarbesöket. En av medlemsförmånerna för IF Metall i Stockholms län är Tandfonden, där man kan skicka in sina tandläkarkvitto och få tillbaka hälften av beloppet, upp till 6000 kr per år (ersättning 3000 kr per år).  Ett annat sätt att hålla nere sina tandläkarkostnader är att kolla efter referenspriset. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har tagit fram ett rekommenderat pris för behandlingar, men tandläkarna kan sätta vilket pris de vill. Läs  vidare för att lära dig och kunna spara mer! 


Tre av fyra patienter betalar ett högre pris för sin tandvård än det referenspris som Tandvårds- och läkemedelsförmåns- v.5 2023 sid 2 av 2 Tandvård, fortsättning verket beslutat. Det konstaterar myndigheten i en rapport om utvecklingen av tandvårdsmarknaden. - De påverkas dubbelt, säger Gun-Britt Lundin, enhetschef på TLV. Dels betalar de ett högre pris än referenspriset,  dels får de inte någon ersättning från tandvårdsstödet för det överskjutande beloppet eftersom ersättningen baseras på  referenspriset och inte på det pris som vårdgivaren tar. Det är fri prissättning på tandvårdsmarknaden. Det innebär att vårdgivarna sätter sina egna priser för den tandvård de  utför. Nästan varannan patient betalade förra året ett pris som avvek från referenspriset med mer än tio procent.  - Över tid har vi sett att allt fler patienter har betalat ett pris som är högre än referenspriset, medan de som betalat ett  lägre pris minskat, säger Gun-Britt Lundin. 


4 600 kronor i snitt för tandvård 

Den genomsnittliga tandvårdskonsumtionen för en patient var drygt 4 600 kronor förra året. Inom Folktandvården var  den 3 600 kronor och i den privata sektorn 5 100 kronor. Prisspridningen och prisavvikelsen från TLV:s referenspriser är  högre bland privata vårdgivare jämfört med Folktandvården. Högst är prisavvikelsen för implantattandvård. 


Fakta

TLV beslutar om referenspriser för tandvård. Referenspriset talar om vad ett normalpris för en   behandling kan vara och tar hänsyn till hela behandlingskostnaden, inklusive tandtekniskt ar-  bete och material. - Referenspriserna ligger till grund för hur mycket ersättning man får som patient och priserna   justeras en gång per år av TLV. - På tandpriskollen.se kan man jämföra priserna mellan olika tandläkare respektive tandhygien-  ister, där framgår även hur mycket priserna skiljer mot referenspriset för olika behandlingar. 

Källa: Maria Bjurö, Pressansvarig, Tandvårds- och läkemedelsverket

bottom of page