top of page

Veckobrev 51 2022

2022 går mot sitt slut!


Vi börjar närma oss slutet på ännu ett rörigt år. Ett år präglat av en pandemi som inte vill lämna oss och som påverkat både arbete  och privatliv. Det har varit ett tufft år med ett hemskt krig i Europa som lett till ökade levnadsomkostnader för oss alla, för första gången på över 25 år så minskar värdet av våra löner i köpkraft.


I produktionen har vi haft ett extremt ojämnt flöde och våra flexibilitetsavtal har verkligen satts på prov - avtalen funkar bra och alla medarbetare har verkligen ställt upp för Scania.

Det känns otroligt bra att vi lyckats göra det bästa av situationen när företagsledningen och facken har tillsammans hittat lösningarna.


Scania Verkstadsklubb är IF Metalls näst största klubb! Alla vi, nästan 5000 medlemmar, har tillsammans gett organisationen ett starkt mandat och en möjlighet att i varje fråga lyfta fram medlemmarnas intressen.

När så många väljer att vara med i vår fackförening måste företaget lyssna på oss: tillsammans är vi starka.


Scania Verkstadsklubb har en verksamhet som spänner över ett stort område, från en lönefråga ute i ett arbetslag till den politiska diskussionen om Scanias position i TRATON-gruppen.

Vi har under året varit aktiva ute på arbetsplatserna med hjälp av nästan 200 lokala representanter; skyddsombud och kontaktombud ute i verksamheten som representerar sina arbetskamrater. Bra jobbat!


Under 2023 ska vi fortsätta jobba hårt för att utveckla den fackliga organisationen, vi skall vara en öppen, levande och nära organisation. I den kommande lönerörelsen skall vi ge allt och fortsatt jobba för konkurrenskraftiga löner som också speglar Scania starka position inom industrin.

Vi känner oss taggade inför det fortsatta arbetet med att tillsammans med er medlemmar och förtroendevalda skapa vårt bästa möjliga Scania.


Stort TACK till alla medlemmar och förtroendevalda för ert engagemang!

Tack för förtroendet att leda klubbens verksamhet!

Vi önska er alla en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt år!Julledigheten enligt kalendern


Precis som andra helgdagsaftnar är julafton och nyårsafton inte en röd dag, men de allra flesta är lediga. Juldagen 2022 infaller på en söndag och annandag jul på en måndag, så det blir svårt att pussla ihop någon längre julledighet. Stoppdagar på de olika gruppområdena gör att allas ledighet ser lite olika ut. De kommande röda dagarna som man är extra ledig på är:

2022-12-25, söndag, Juldagen

2022-12-26, måndag, Annandag jul

2023-01-01, söndag, Nyårsdagen

2023-01-06, fredag, Trettondagen

Är du schemalagd under helgdag eller röd dag så har du rätt till extra betalning enligt kollektivavtalet.

bottom of page