top of page

Medlemsskapet

Jobbar du som verkstadsanställd på Scania så är IF Metall facket för dig – oavsett om du är montör, operatör, logistiker eller tekniker! Många yrkeskategorier finns under vårt paraply. Som medlem får du hjälp och stöd på din arbetsplats. Du får:

a-kassa och inkomstförsäkring

schyssta villkor via kollektivavtalet

en säker arbetsmiljö via våra skyddsombud

råd och stöd vid uppsägning, rehabilitering, löneförhandling med mera

försäkringar både på jobbet och fritiden

inflytande på jobbet, genom fackklubben

Bli medlem nu

Läs mer om medlemskapet och bli medlem direkt på IF Metalls hemsida, allt du behöver är BankID. 

Har du inte BankID? Kontakta din lokala förtroendevalda, vi hjälper dig.

Fackföreningarna bildas

Det var en gång för länge sedan som de samlades runt ett köksbord. Upprörda över låga löner, pengarna räckte inte att leva för.

Runt bordet enades de om den lägsta lön de skulle arbeta för och hur mycket mer de skulle kräva för att arbeta på kvällar och helger. De lovade varandra att ingen skulle arbeta för en lön som var lägre än den de enats om. Runt köksbordet bildade de, just då, sin första fackförening.

På bordet lade de alla en peng i en tom kakburk. För de förstod att de måste spara pengar för att stå starka om de skulle kunna tvinga arbetsgivaren att acceptera deras krav. Pengen var deras första medlemsavgift.

Kakburken blev deras första strejkkassa.

Då knackade det på dörren. Där utanför stod en av kamraterna, och han hade inget arbete. Alla visste att risken var stor att det är han, den som är arbetslös, som inte orkar stå emot, som tvingas svika löftet om en lägsta lön för att arbeta och tvingas svika för att få pengar till hyra och mat till barnen.

Då ställde någon fram en tom kopp mitt på bordet. I koppen lade alla ännu en slant. Det räckte till hyra och mat till barnen för den som inte hade arbete.

Koppen blev deras första arbetslöshetskassa.

De tog ett papper och skrev ned sina krav och gick alla nästa dag till arbetsgivaren och krävde att han skulle skriva under. Arbetsgivaren klagade, prutade lite på kravet men accepterade till sist och de skrev alla på.

De hade genomfört sin första förhandling. Och pappret var deras första avtal.

Det är detta som är en fackförening, löftet till varandra om priset och villkoren för vårt arbete. Och insikten om att vi bara kan nå detta om alla är eniga. Och att vi tillsammans måste ha ekonomiska resurser för att kunna hålla detta löfte. Det är det vi gör i fackföreningen – vi lovar varandra!

Det fackliga löftet
 
”Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin
under några omständigheter
arbeta på lägre lön eller sämre villkor
än de vi nu lovar varandra
Vi lovar varandra detta i den djupa insikten att
om vi alla håller detta löfte
så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav!”

Varför ska jag vara medlem?

Jag fattar inte...

varför ska man vara med i facket?

Därför att man har fattat det som miljoner andra har fattat. Enda sättet att försvara sig mot vrånga arbetsgivare är att göra det tillsammans. Annars börjar vi konkurrera med varandra om jobben, med lägre löner.

Men de arbetslösa, är det rättvist att de som inte gör något ska ha det så bra?

Nej kanske inte, men det är listigt. Om de arbetslösa får en bra ersättning tvingas de inte sälja sitt arbete till underpris. När a-kassan sänks då ställs arbetslösa mot arbetande. Då vågar till sist ingen ställa några krav på högre löner.

Men det är dyrt att vara med i facket

Ja – det är dyrt att vara med i facket särskilt för den som tjänar lite. Men att vara ensam är värre. Vem tror du vill betala dig om någon annan gör jobbet för halva lönen?

Men det är många som inte är med i facket

Det är fel. I Sverige är det fler som är med i facket än i något annat land. Men det räcker inte. Alla ska vara med. Du också. Ingen ska stå utanför och dumpa våra löner.

Men om just jag är med spelar väl ingen roll?

Det är rätt, en hit eller dit har kanske ingen betydelse. Men att inte vara med är att smita, att åka snålskjuts. Den som ställer sig utanför är en del av problemet, den som går med är en del av lösningen.

Men det blir bara färre som är aktiva i facket och allt blir bara sämre!

Just det. Om färre blir aktiva då blir det också värre. Fattar du – det hänger ihop. Ju färre desto värre…

Men de som inte är med i facket får ju samma

Nej, det är fel. Om en organiserad får fel lön så kan facket stämma arbetsgivaren och få skadestånd för brott mot avtalet. Men den oorganiserade får ingenting alls.

Men det är bättre att förhandla själv, det ger mer

Jaså, gör det? Hur mycket brukar du få utöver avtalet?

Men varför tar då inte facket strid och går ut i strejk?

Nej, det är tvärtom, facket säljer fred under hot om konflikt. Det viktiga är inte att strejka, det viktiga är att få till bra avtal och högre löner. Och förresten, om det blir strejk, då är det bara medlemmar som får strejkersättning, det kan vara bra för dig att veta.

bottom of page