top of page

Organisering

Organisation, förening, klubb - allt är namn för en struktur av medlemmar. Organisering betyder att vi värvar och vårdar medlemmar. Verkstadsklubbens mål är att vara

   Öppen

   Levande

   Nära

för att kunna värna om oss medlemmar och vår position i företaget. Är vi många kan vi göra vår röst hörd!

 

Vi behöver också organisera vårt fackliga arbete, läs mer om det under Klubbens organisering och övriga Verksamheter.

1 maj 2022 (1).jpg
Scani VKL
VKL-logga Frilagd.jpg

Scania 
Verkstadsklubb

Klubben har drygt 4800 medlemmar, ungefär 80% av de kollektivanställda i Södertälje och Nykvarn.

Det gör oss till den största klubben i Stockholms län och näst störst i landet, inom IF Metall.

Varför är det viktigt att vara med i facket?

Image by Museums Victoria

Jag kan inte säga till dig varför du bör vara medlem i facket, jag utgår från mig själv. Jag kommer från ett land där en gång i tiden fanns en mycket starkt fackorganisation. Långsamt men säkert började folk inbilla sig att dem kunde ”spara pengar” genom att be utträde ut ur fackförbundet, fler och fler började tänka likadant. Det fackliga organisationen försvagades för varje dag det gick. Detta ledde till att ”domedagen” föll över det fackliga organisationen.

 

Plötsligt insåg medborgarna att dem hade tappat alla sina rättigheter på arbetsplatsen. Man gick från 8 timmar arbete till 12 timmars arbetsdag. Man gick från 5 arbetsdag till 6 arbetsdag i veckan. Från fem veckor semester till tre veckor. Man gick från lön till bidrag, det vill säga från 18 000 kronor netto i månaden till cirka 8500 kronor netto i månad. Semester fick man ta när det passade arbetsgivaren. Fastanställning får man glömma, för det är endast kungen och drottningen som är fastanställda tills de dör.
 

Då vill jag ställa en fråga till dig som läser detta:
Är det dit vi vill komma? För om så är fallet då har jag recepten och det är alldeles gratis. Att inte vara med i facket är inte ett sätt att spara pengar och inte heller ett klokt beslut om vi vill behålla dessa rättigheter som du har på den arbetsplats du arbetar på idag.
 

Jag brukar ofta säga att den som inte kan sin egen historia kommer att bli dömd att återuppleva den igen. Det är farligt att ta alla rättigheter som vi har idag i detta vackra land för givet. För en dag kommer vi kanske att förlora allt, men då är det försent att återskapa ett starkt fackorganisation. Kom ihåg att före oss fanns kvinnor och män som har kämpat hårt inom det fackliga arbetet för att du och jag ska ha det ganska bra.

Jag är stolt att leva i detta land och jag är tacksam för dessa människor som har kämpat och kämpar för våra rättigheter. Av det anledning har jag valt att gå deras fotspår, det är därför jag har valt att engagera mig i det fackliga arbetet.

Ditt medlemskap räknas och gör skillnad. Varje krona du betalar för din medlemskap är inte en förlust utan den bästa investeringen du någonsin kan göra. Kom ihåg att denna investeringen är långsiktigt och att redan nu får du tillbaka mer än du betalar för din medlemskap.

Tack till er alla underbara medlemmar för att ni är med och påverkar, ni är min motivation att fortsätta, ni är min inspiration, ni är mitt fokus, utan er är jag ingenting.

Organisationsansvarig, Juan Carlos Diaz

Centralt
Organiseringsansvarig

Sasa Jakovljevic

Mail: sasa.jakovljevic@scania.com

Telefon: 08 553 516 28

bottom of page