top of page

Studier

Utbildning är en viktig del av facket och IF Metall har en stor studieverksamhet. Du som är medlem i IF Metall har tillgång till en stor mängd utbildningar genom ditt medlemskap. Vissa riktar sig till medlemmar, andra till förtroendevalda med olika uppdrag. Du har rätt att till ledigt från jobbet för att gå fackliga utbildningar. Vissa kurser går du hos IF Metall, andra arrangeras av LO och ABF.

För att göra det så lätt som möjligt att delta i facklig utbildning genomförs många kurser lokalt, i Stockholm eller Södertälje. Vissa kan du ta del av på distans som nätutbildningar.

Alla fackets kurser är kostnadsfria. Du har rätt till ledigt från jobbet för att gå facklig utbildning och du får ersättning som kompenserar förlorad arbetsförtjänst under kurstiden. När du söker en utbildning via Verkstadsklubbens förtroendevalda tar de även hand om ledighetsansökan hos din chef.

CD546B47-9412-43B1-B7D7-BB725BB986C3.JPG

Medlemsutbildningar

Medlem i facket är en tredagarskurs för alla medlemmar i IF Metall där du får lära dig om arbetarrörelsens historia, hur ett kollektivavtal fungerar och vad du som arbetare har för rättigheter. Detta är den första kursen man går.

Medlem i facket 2  hålls också under tre dagar och handlar just om fackets roll i samhället, lagar och avtal.

Därefter kan du läsa mer specialiserade kurser, som

  • Arbetsmiljö och hälsa för medlemmar               

  • Avtalet för medlemmar

  • Försäkringsutbildning för medlemmar

  • Jämställdhet för medlemmar 

För dig under 30 år finns också unika kurser att gå:

  • Om Facket

  • Om Feminism

  • Om Främlingsfientlighet

  • Om Samhälle

Inte medlem i IF Metall än?

Då kan du gå Facklig introduktion för att få veta vad vi sysslar med!

Anmälan

Vi som jobbar på Scania kan inte anmäla sig själva till kurser, eftersom det hanteras via vår klubb. Hör av dig till din närmaste förtroendevalda eller till vår centralt studieansvarig.

Utbildningar för förtroendevalda

DSC_6463.jpg

Det finns ett grundpaket av fackliga kurser för våra förtroendevalda, för att de ska få en bred inblick i facket för att kunna hjälpa sina arbetskamrater. Den lokalt studieansvarig lägger en studieplan för alla nya och gamla förtroendevalda.

Nätutbildningar

Image by Andrew Neel

LO erbjuder flera nätutbildningar - korta kurser om fackliga frågor och arbetsrätt. Du kan använda dem för självstudier eller tillsammans med andra i en studiecirkel.

Centralt
Studieansvarig

Salim Keriakes

Mail: salim.keriakes@scania.com

Telefon: 070-081 00 74

Salim Keriakes[1549].jpg
bottom of page