top of page

Nyhetsbrev nr.6 2024

Förtroendevalds träff - TRATON R&D


Erik Barkman tillsammans med Michael Lyngsie presenterade och svarade på frågor om TRATON R&D. Förändringen innebär en gemensam forskning och utveckling av komponenter, verktyg, metoder och processer för samtliga märken inom TRATON.

Mycket baseras på Scanias modulsystem och våra kärnvärden. För att samtliga märken ska kunna behålla sin egen identitet även i framtiden så kommer det fortfarande finnas gruperingar som jobbar med Scania Brand Identity Development (BID, utveckling av varumärkesidentitet).

En stor del av de anställda på Scania R&D kommer i framtiden istället bli anställda på TRATON R&D. Exakt vilka det blir och hur allt kommer ske är inte klart än. Som fackförening är vi självklart med och bevakar och förhandlar åt våra medlemmar så att de som byter bolag inte ska få sämre anställningsvillkor än idag.Sommarhälsning från Vice Ordförande


Sommaren är här och för många av oss närmar sig nu semestern. Under första halvan av året har vi som alltid gjort vårat yttersta för att fortsätta leverera världens bästa lastbil. Vi har jobbat över, vi har genomfört förbättringsarbete, vi har effektiviserat, vi har riskbedömt. Vi har kort sagt gjort allt vi kan för att det ska gå så bra som möjligt för vår arbetsgivare.

Vi har också fått ta del av en rekordbonus. Vi har haft en lokal lönerörelsen som gav mer än det centrala avtalat. Det är vi såklart stolta över, men, vi är inte nöjda. Nu tar vi sikte på övertid och flexibilitet. Många av oss lider av ett allt för högt uttag av övertid. Många gånger på grund av bristande planering och för låg bemanning. Kollektivavtalet har en relativt svag reglering kring detta men vi ska kunna vara bättre än ”golvet” i avtalet, vi ska vara premium. Man ska kunna planera sin fritid, man ska kunna vara idrottsledare för sina barn, man ska kunna planera in ett besök till släkt och vänner och man ska kunna boka en kryssning utan att ständigt oroa sig för att man måste jobba istället. Det är inga orimliga krav vi ställer, det är en rättighet.

Nu hoppas jag att ni alla får en skön sommar. Fyll den med det som laddar just dina batterier. Bad, långa grillkvällar, skogspromenader, sång och dans, en bok i hängmattan, ja, helt enkelt det som får dig att må som allra bäst vad det än må vara. Personligen så hoppas jag på att få till så många fiskepass som möjligt, att jag ska hinna laga dotterns moped och förstås på ett gäng trevliga grillkvällar i härligt svenskt sommarväder.


Trevlig sommar!

Sonny Johansson, Vice Ordförande

bottom of page